Inventum » nowe kompetencje
nowe kompetencje

Wykonywanie usług kelnerskich

Do obowiązków kelnera należą czynności związane z fachową i kompleksową obsługą konsumenta w zakładach gastronomicznych różnego rodzaju oraz obsługa przyjęć okolicznościowych, imprez gastronomicznych, a także kelnerska obsługa kongresów, targów, wystaw, bankietów, spotkań, konferencji oraz innych imprez tego rodzaju. Do głównych zadań kelnera można zaliczyć przygotowanie sali konsumenckiej, obsługiwanie gości z wykorzystaniem różnych technik, a także serwowanie potraw i napojów w zakładach gastronomicznych czy na przyjęciach okolicznościowych. Innymi ważnymi zadaniami są: doradzanie konsumentowi i udzielanie informacji na temat podawanych potraw i napojów; posługiwanie się narzędziami, maszynami i urządzeniami wykorzystywanymi do obsługi; nakrywanie i sprzątanie stołów w zależności od rodzaju imprezy (także w obecności gości); przyjmowanie płatności oraz dokonywanie rozliczeń gotówkowych i bezgotówkowych. Moduł ten jest skierowany do kelnerów lub osób przygotowujących się do wykonywania tego zawodu. Zakłada się, że po ukończeniu kursu uczestnik będzie posiadał następujące kompetencje:
  • planowanie posiłków i układanie prostego menu,
  • organizacja przyjęć okolicznościowych i cateringu,
  • przygotowanie sali konsumenckiej dla gości,
  • doradzanie i udzielanie informacji dotyczących jadłospisów, wartości odżywczych potraw oraz technologii ich przyrządzania,
  • przyjmowanie i rejestrowanie zamówienia klienta,
  • przyjmowanie należności, rozliczanie się z pobranych potraw i napojów oraz dziennego utargu,
  • serwowanie potraw i napojów w zakładzie gastronomicznym i na przyjęciach,
  • obsługa gości hotelowych w restauracji i pokoju hotelowym,
  • organizacja i porządkowanie stanowiska pracy zgodnie z zasadami ergonomii, bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska,
  • współpraca w grupie, zarządzanie zespołem kelnerów podczas obsługi kelnerskiej i ocena ich pracy,
  • ocena wielkości, świeżości, dekoracji oraz estetyki potraw i napojów przed podaniem ich konsumentowi.
Copyright © Wszelkie prawa zastrzeżone. Inventum sp.z o.o.